Opleiding Documentaire Fotografie

Begin dit jaar heb ik bij Marjolein van VerwonderFotografie (www.verwonderfotografie.nl) de online workshop Geboortefotografie gevolgd. Die workshop heeft me heel veel geleerd en daarom besloot ik om ook de opleiding documentaire fotografie bij haar te gaan volgen.

Op 1 september was de eerste lesdag. In de ochtend gingen we aan de slag met de theorie. Door veel foto's te bekijken en te analyseren en te horen hoe Marjolein het aanpakt bij een day in the life sessie heb ik een hoop opgestoken. Een van de belangrijkste leerpunten voor mij is 'geduld'. Niet blijven schieten maar afwachten tot de mooie momentjes waarop dingen samenkomen.

In de middag / avond heb ik een day in the life sessie bij een gezin gedaan. Wat een uitdaging was dat! Het lijkt soms zo simpel maar het is best moeilijk om dingen vast te leggen zonder dat de kinderen het door hebben. Het was soms echt even afwachten totdat er weer een mooi moment langskwam (een goede les in geduld voor mij). 

Het mooiste aan documentair fotograferen is dat ik echt een verhaal vastleg. Als ik de foto's terug kijk dan is het echt het verhaal van een typische woensdagmiddag van dit gezin. Juist de combinatie van de foto's maakt het zo waardevol.

Op de tweede lesdag zijn we gestart met een terugblik en vervolgens aan de slag gegaan met het nabewerken. Ook hier weer veel goede tips gekregen die je ook weer terugziet in de bewerking van de foto's. 

Ik heb door deze opleiding ontdekt dat ik documentair fotograferen heel tof vind en dit ook zeker vaker wil doen. Bij een fotoshoot creëer ik herinneringen maar bij een reportage leg ik de herinneringen vast. Herinneringen van alledaagse of belangrijke momenten die je niet wilt vergeten.

Naast een day in the life reportage vind ik het ook heel leuk om het verhaal vast te leggen van een verjaardag, kraamfeest, jubileum, familieweekend, vakantie of andere waardevolle gezinsmomenten. Wil je hier meer over weten? Stuur me een berichtje met je wensen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.